پیشگیری از خوردگی، فرسایش و کیفیت نهایی سازهها با آزمایش بتن
ساخت بتن با توجه به کارایی آن در صنعت ساختمان، امری تخصصی است زیرا کیفیت این متریال به فاکتورهای مختلفی مانند مواد مورد استفاده، میزان و ترکیبات هر یک از مواد، واکنش مواد به یکدیگر، واکنش بتن نسبت به شرایط محیطی مختلف مثل محیطهای دریایی، خاک زمین ساختمان، شرایط نگهداری و همینطور بسیاری دیگر از عوامل وابسته است. ضمناً شما برای دریافت مجوز ساخت بنای خود نیاز دارید تا با انجام آزمایش بتن و مراجعه به یک آزمایشگاه بتن معتبر، به مراجع قانونی تضمین دهید که از بتن استانداردی استفاده میکنید.
آزمایشگاههای بتن اصولا فضاهایی هستند که در آنها تستهای مختلف از جمله تست مقاومت بتن انجام میشود، تا بتنی که در پروژهها استفاده میشود، مشکلی نداشته نباشد. این آزمایشگاهها باید استانداردهای علمی و جهانی را رعایت کنند تا در نهایت، ایمنی و سلامت انواع سازه حفظ شود. در این مطلب از مجموعه سنگ شکن غرب قصد داریم شما را با اهمیت و چگونگی آزمایشهای بتن آشنا کنیم.
منظور از آزمایشگاه بتن چیست و از چه تجهیزاتی در آن استفاده میشود؟
اهمیت آزمایش بتن در سنگ شکن غرب چیست و ماهیت کلی این مراکز تست بتن به چه شکل است؟ آزمایشگاه بتن به مکانی اطلاق میشود که در آن به تولید نمونههای بتنی با مواد و روشهایی متفاوت پرداخته میشود. در این مراکز از صفر تا صد مراحل آمادهسازی بتن اعم از کنترل مصالح مصرفی بتن تا انجام تمامی آزمایشهای مربوطه به بتن تازه و سخت شده، تحت نظارت قرار میگیرد.
زیرا بتن از مصالح ساختمانی پرکاربرد است و به همین خاطر مطالعه و آنالیز اجزای تشکیلدهنده و بررسی خواص هر یک از آنها برای تهیه طرح اختلاط و ساخت بتن ضروری است تا مقاومت و دوام مورد انتظار برای سازهها به بهترین شکل ممکن فراهم شود.
در آزمایشگاه بتن، آزمایشها دارای دو دسته بندی کلی میباشند:
- بتن تازه
- بتن سخت شده
بخشی از آزمایشهای بتن تازه:
- آزمایش اسلامپ
- آزمایش ضریب تراکم
- آزمایش ویبی (VE BE)
- آزمایش میز جاری شدن
- آزمایش دما
- آزمایش درصد هوا
- آزمایش وزن مخصوص
مواردی که باید در آزمایشهای بتن تازه لحاظ کرد:
- سنجش روانی و کارایی بتن (consistency and workability of concrete)
- دمای بتن (concrete tempreture)
- مقدار هوای بتن (air content of concrete)
- چگالی بتن (Density of concrete)
- یکنخواتی بتن (Concrete uniformity)
- آبانداختگی و جداشدگی (Bleeding – Segregation)
بخشی از آزمایشهای بتن سخت شده:
- آزمایش مقاومت فشاری
- آزمایش مقاومت در برابر نفوذ
- آزمایش وزن مخصوص
- آزمایش مقاومت کششی
- آزمایش مقاومت خمشی
- سایر آزمایشهای دوام محور بتن
رایجترین آزمایشهای بتن با هدف آنالیز ویژگیها و کیفیت بتن
انواع آزمایش های بتن کدام هستند و چند روش برای آزمایش بتن وجود دارد؟ در یک آزمایشگاه بتن از انواع آزمایشات به منظور کنترل کیفی بتن استفاده میشود؛ واحد آزمایشگاهی مجموعه سنگ شکن غرب به عنوان یکی از مراکز موجود لیست آزمایشگاه های بتن مورد تایید تمامی این آزمایشات را به بهترین شکل ممکن انجام میدهد.
یکی از این آزمایشات، آزمایش مقاومت فشاری بتن (Compressive Strength Test) است. این آزمایش را میتوان یکی از برجستهترین آزمایشهای بتن برای اندازهگیری مقاومت فشاری انجام میشود. این آزمایش به مهندسان و صنعتگران کمک میکند تا از کیفیت بتن در ساختمانها و سازهها اطمینان حاصل کنند.
مراحل Compressive Strength Test به شرح زیر هستند:
- نمونههای بتن به شکل استوانه یا مکعب با ابعادی استاندارد تهیه میشوند.
- نمونه بتن برای آزمایش آماده شده و در صورت لزوم، سطوح نمونهها به منظور اندازهگیری دقیق، صاف و هموار میشوند.
- آزمونه بتن در دستگاه آزمون فشاری قرار داده میشود. سپس نیروی فشاری به تدریج و با نرخ بارگذاری مشخص بر روی آزمونه اعمال میشود تا آن به حد گسیختگی برسد. دستگاههای آزمایش مقاومت فشاری به طور معمول با سرعت ثابت نیرو را افزایش میدهند تا تا زمانی که نمونه شکست خورده و نیرو اندازهگیری شده است.
آزمایش حجمی و وزنی بتن (Density and Weight Tests)
یکی دیگر از تستهای بتن رایج در آزمایشگاه بتن، آزمایش حجمی و وزنی است. اصولا این آزمایش با هدف اندازهگیری خصوصیات فیزیکی بتن صورت میگیرد. این آزمایشها اطلاعاتی را در زمینه چگالی و وزن بتن به ما میدهند.
مراحل آزمایش حجمی بتن:
- ابتدا نمونههای بتن به شکل استوانه و یا مکعب تهیه میشوند.
- حجم نمونه به دقت از نظر حجم، طول، عرض و ارتفاع اندازهگیری میشود.
- چگالی حجمی بتن به عنوان نسبت وزن به حجم نمونه بتن محاسبه میشود. این مقدار به واحد کیلوگرم بر متر مکعب (kg/m³) یا پوند بر فوت مکعب (lb/ft³) گزارش میشود.
آزمایش نفوذپذیری بتن در آزمایشگاه با هدف آنالیز نفوذپذیری مایعات انجام میشود
تحلیل جواب آزمایش بتن از نظر نفوذپذیری چگونه است؟ آزمایش نفوذپذیری بتن (Permeability Test) به منظور ارزیابی میزان نفوذپذیری بتن در برابر مایعات انجام میشود. این آزمایش میزان توانایی بتن در مقابله با نفوذ آب، رطوبت یا مایعات دیگر را ارزیابی میکند. چرا که نفوذپذیری بتن نقش بسیار تاثیرگذاری در مقاومت بتن در برابر خوردگی، فرسایش و کیفیت سازهها و ساختمانها ایفا میکند.
مراحل این آزمایش به صورت زیر هستند:
- بعد از تهیه و آمادهسازی نمونه مطابق آنچه که در بخش قبلی اشاره کردیم، نمونه بتن درون دستگاه آزمون قرار میگیرد. سپس آب یا مایع دیگری با فشاری به خصوص به نمونه تزریق خواهد شد. هنگامی که نفوذ مایع به درون نمونه متوقف شود، میزان نفوذپذیری بتن به واحد حجم نفوذپذیری که معمولا میکرومتر بر ثانیه است، اندازهگیری خواهد شد.
- مقدار نفوذپذیری بتن در برابر مایع مورد آزمایش محاسبه و گزارش میشود. این مقدار به عنوان یکی از شاخصهای کیفیت بتن در مقابله با نفوذ مایعات مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش حجمی و وزنی بتن (Density and Weight Tests)
یکی دیگر از تستهای بتن رایج در آزمایشگاه بتن، آزمایش حجمی و وزنی است. اصولا این آزمایش با هدف اندازهگیری خصوصیات فیزیکی بتن صورت میگیرد. این آزمایشها اطلاعاتی را در زمینه چگالی و وزن بتن به ما میدهند.
مراحل آزمایش حجمی بتن:
- ابتدا نمونههای بتن به شکل استوانه و یا مکعب تهیه میشوند.
- حجم نمونه به دقت از نظر حجم، طول، عرض و ارتفاع اندازهگیری میشود.
- چگالی حجمی بتن به عنوان نسبت وزن به حجم نمونه بتن محاسبه میشود. این مقدار به واحد کیلوگرم بر متر مکعب (kg/m³) یا پوند بر فوت مکعب (lb/ft³) گزارش میشود.
سنگ شکن غرب؛ بزرگترین کارخانه بتن آماده استاندارد در کشور
با توجه به اینکه کیفیت بتن ارتباط مستقیمی با ایمنی سازه و همینطور صرفهجویی در هزینههای مربوط به تعمیر و نگهداری آن دارد، بهتر است که بتن مورد نیاز خود را از مرکزی تهیه کنید که مجهز به آزمایشگاههای پیشرفته تست بتن باشد. مجموعه سنگ شکن غرب یکی از برترین کارخانجات تولید بتن آماده در کشور است. مجموعه ما مفتخر است که با استفاده از مدرنترین تجهیزات تولید بتن، ناوگان قدرتمند حمل و نقل بتن و پمپ های تخلیه بتن، بچینگ پلانت و مجهزترین آزمایشگاه بتن، خدماتی شایسته را به هموطنان ارائه میکند.
سوالات متداول
تحلیل جواب آزمایش برای انواع بتن چگونه انجام میشود؟
در آزمایشگاه بتن نتایج به طور معمول در گزارشاتی ثبت میشوند که شامل جزئیات آزمایش، روشهای به کار رفته و همینطور نتایج به دست آمده از اندازهگیریها است. چنین گزارشاتی به مهندسان سازهها و پروژهها ارائه شده تا در تصمیمگیریهای مرتبط با طراحی و اجرای سازهها بهتر عمل شود.
چند روش برای آزمایش بتن در آزمایشگاه وجود دارد؟
برای ارزیابی بتن در آزمایشگاهها آزمایشات مختلفی صورت میگیرد که از جمله آنها میتوانیم به آزمونهای فشاری، کششی، نفوذپذیری و همچنین حجمی و وزنی بتن اشاره کنیم. ضمنا باید اشاره کنیم که آزمونهای غیرمخرب هم به منظور ارزیابی خصوصیات بتن مورد استفاده قرار میگیرند.
آزمایش نفوذپذیری بتن از چه نظر اهمیت دارد؟
آزمایش نفوذپذیری بتن در واقع نشان میدهد که یک بتن تا چه حد در مقابل نفوذ آب و یا سایر مایعات مقاوم است و نقش کلیدی در زمینه جلوگیری از انواع خرابی بتن شامل خوردگی، فرسایش و کیفیت نهایی سازهها دارد.