بتن ریزی در هوای بارانی امکان پذیر است، اگرچه توصیه نمی شود. باران چالشهایی را به همراه دارد. متأسفانه، با ورود به فصل بهار، آب و هوای مرطوب و باران های پایه بیشتر می شوند و علیرغم فناوریهای مدرن پیشبینی آب و هوا و نقشههای راداری، یک بارش باران غیرمنتظره میتواند بدون هشدار به خصوص در مرطوبترین ماههای سال ایجاد شود. اگر باران پیش بینی می شود، باید بتن ریزی پروژه های بزرگ را تا بهبود شرایط به تعویق بیندازید. حتی اگر باران پیشبینی نشده باشد، همیشه باید آماده باشید که بتن را با یک برزنت یا ورقه پلاستیکی بپوشانید. مطمئن شوید که لبه ها را ببندید تا آب باران نتواند از زیر آن نفوذ کند. بتن ریزی در باران می تواند استحکام و مقاومت فشاری بتن را به خطر بیندازد اگر احتیاطات لازم را انجام ندهید.
بتن ریزی در هوای بارانی
همانطور که می دانید، آب تنها یکی از چندین ماده حیاتی در مخلوط بتن است اما مقدار آن برای اطمینان از ماندگاری محصول نهایی به اندازه دلخواه و کاملا تعیین شده می باشد. اما اگر این مقدار آب کمتر یا بیشتر شود، می تواند مقاومت و دوام بتن را تحت تاثیر قرار بدهد. بارندگی در طول بتن ریزی باعث افزایش نسبت آب به سیمان در ملات بتن آماده می شود. شن و ماسه و سنگدانه ها در باران خیس می شوند که این امر باعث افزایش محتوای آب بتن نیز می شود. اگرچه نسبت آب به سیمان باعث افزایش عملکرد و کارایی بتن می شود، اما در نهایت مقاومت آن را به شدت کاهش می دهد. افزایش نسبت آب به سیمان به میزان یک دهم، مقاومت مخلوط بتن را تا 5 درصد کاهش می دهد. بنابراین در هر صورت باید از آب اضافی خودداری شود. اما این بدان معنا نیست که در روزهای بارانی نمی توان بتن ریزی انجام داد.
تاثیر زمان بارندگی بر بتن ریزی در هوای بارانی
بتن ریزی دارای 3 مرحله اساسی است که بارش باران بر هر یک از این مراحل که پیش از گیرش اولیه بتن، بین زمان گیرش اولیه و نهایی بتن ( از 30 دقیقه تا قبل از 600 دقیقه ) و پس از گیرش نهایی، تاثیرات متفاوتی به جا می گذارد که در ادامه مفصل تر به آن می پردازیم.
1. تاثیر بارندگی پیش از گیرش اولیه بتن
زمان گیرش اولیه بتن 30 دقیقه است. در این شرایط، باران باعث افزایش نسبت آب به سیمان شده و از این رو منجر به آب افتادگی بتن میشود. همچنین باران ذرات ریز سیمان را شسته و باعث به هم خوردن زمان گیرش اولیه بتن میشود. در این حالت، لایهای از دوغاب سیمانی در بالای مخلوط بتنی تشکیل می شود. این باعث پایین آمدن سنگدانهها و عدم ایجاد مخلوطی همگن میشود. همچنین ترکهای انقباضی در سطح بتن خشک شده به وفور دیده خواهد شد که نشان از مقاومت پایین بتن دارد.
2. تاثیر بارندگی بین زمان گیرش اولیه و ثانویه بتن ( از 30 دقیقه تا قبل از 60 دقیقه )
شروع بارش باران پس از گیرش اولیه (30 دقیقه) و قبل از گیرش نهایی بتن (60 دقیقه) بر روی بتن ریزی تاثیر نمی گذارد. زیرا گیرش اولیه انجام شده است و بتن در این حالت خیلی تازه نیست و حالت ژله ای دارد به این معنا که انگشت شما در تماس با بتن فقط اثر کمی را به جای می گذارد و به داخل بتن فرو نمی رود. هرچند که قطرات باران روی سطح دیده می شود اما بر روی مقاومت نهایی بتن بی تاثیر است. گاهی اوقات، باران های شدید یا ایجاد سوراخ های داخلی در بتن ممکن است باعث شود که بارندگی بر لایه های بالایی بتن تأثیر بگذارد
3. تاثیر بارندگی پس از گیرش نهایی بتنی
اگر بعد از زمان گیرش نهایی باران ببارد بر روی فرآیند بتن ریزی تاثیر نمی گذارد. زیرا در این مرحله بتن سخت شده و لمس انگشت شما بر روی آن هیچ اثری به جای نمی گذارد. حتی می توانیم بگوییم که باران کم به عمل آوری بتن کمک کرده و باعث افزایش مقاومت بتن می شود. آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی، یکی از روشهای رایج عمل آوری است که بارش باران این فرآیند را آسانتر میکند. اما بارش شدید باران ممکن است باعث تخریب سطح بتن شود که برای جلوگیری از آن می توانید چند پوشش پلاستیکی را در نزدیکی محل آماده کرده و آنها را در حین عمل آوری بر روی بتن کشید.
نکات مهم در بتن ریزی در هوای بارانی و سرد
- پیش از شروع کار، پیشبینی وضعیت هوا را بررسی کنید. اگر احتمال بارندگی وجود دارد و برنامه پروژه اجازه میدهد، بتنریزی را به زمان دیگری موکول کنید تا بتن در بهترین شرایط ممکن سخت شود.
- چند ورقه پلاستیکی صنعتی همراه داشته باشید. در صورت وقوع باران غیرمنتظره، این پوششها از سطح بتن تازه محافظت میکنند.
- از بتنریزی روی حفرههای پر از آب یا سطوح بسیار مرطوب خودداری کنید. در این شرایط، بتن رطوبت اضافی جذب میکند و استحکام آن کاهش مییابد.
- نسبت آب به سیمان را کاهش دهید. آب باران ممکن است به ترکیب بتن اضافه شود و کیفیت آن را تحت تأثیر قرار دهد.
- سطح بتن را با یک شیب ملایم طراحی کنید. این شیب از شسته شدن ذرات سیمان جلوگیری میکند و باعث تخلیه مناسب آب باران میشود.
- پس از بتنریزی، دوغاب پرسیمان را روی سطح بتن بپاشید تا مقاومت سطحی افزایش یابد.
- در پایان بارندگی، سطح بتن را ترمیم کنید. ترکیبی از سیمان، شن و ماسه میتواند به بازسازی سطح کمک کند.
- سنگدانهها را بپوشانید تا در صورت خیس شدن، نسبت آب به سیمان کنترل شود.
- در بارندگی شدید، سطح بتن را عایقبندی کنید و عملیات قالبریزی را متوقف نمایید.
- در صورت دوغابی شدن سطح بتن، آن را بهطور یکنواخت در سطح پخش کنید تا از ایجاد ترک جلوگیری شود.
نتیجه گیری
بتنریزی در هوای بارانی ایدهآل نیست، اما اگر مجبور به انجام آن شدید، پلاستیکهای ضخیم برای پوشش سطح بتن تهیه کنید. اگر بارش در ۳۰ دقیقه ابتدایی بتنریزی رخ دهد، نسبت آب به سیمان را کاهش داده و سطح بتن تازه را با پلاستیک بپوشانید. در صورت شروع بارندگی بین زمان گیرش اولیه و نهایی، روکش ضدآب روی سطح قرار دهید و دوغاب پرسیمان بپاشید. اما اگر باران پس از گیرش نهایی ببارد، نگرانی وجود ندارد، زیرا میتواند باعث عملآوری بهتر بتن شود.
بارندگی پس از گیرش نهایی بتن چه تاثیری بر مقاومت بتن می گذارد؟ شروع بارندگی البته نه خیلی شدید بعد از زمان گیرش نهایی بتن، به عمل آوری بتن کمک کرده و باعث افزایش مقاومت بتن می شود. |